Vanaf nu kan patiënt longfunctie vanuit thuis meten

Op verzoek van longartsen Paul Bresser, Marlise de Roos en Saar van Nederveen ontwikkelden we samen met The Med Company B.V. een koppeling met de spirometer van MIR. Hiermee kunnen patiënten hun longfunctie gewoon thuis meten. De resultaten zijn direct zichtbaar in de SanaCoach voor zowel de patiënt als de arts of verpleegkundige. Paul Bresser licht toe wat de meerwaarde is.

Geen momentopname meer

Met een spirometer kan een arts of verpleegkundige vaststellen hoe de longen ervoor staan. Een nuttig onderzoek, maar volgens longarts Paul Bresser van het OLVG heeft het een aantal nadelen om dit onderzoek in het ziekenhuis uit te voeren. Een van deze nadelen is dat het belastend is voor de patiënt, die hiervoor naar het ziekenhuis moet komen. Een ander nadeel is dat het een momentopname is, waardoor het slechts beperkt inzicht geeft in de longfunctie van de patiënt in het dagelijks leven.

 

Een thuismeting verandert dat. “De patiënt, de arts en de verpleegkundige”, zo vertelt Paul Bresser, “krijgt met een thuis meting meer inzicht in het beloop van de ziekte. Wanneer spelen klachten op? En welke omstandigheden spelen een rol zoals werk, sport of andere inspanning?. Door ‘real-life’ inzichten in de longfunctie kunnen we nu op het juiste moment inspelen op klachten van de patiënt. Dat maakt betere begeleiding mogelijk met de SanaCoach.”

Instructie is belangrijk

Een goede longfunctietest is wel een stevige inspanning voor de patiënt. In het ziekenhuis krijgen zij begeleiding en coaching bij het zo lang mogelijk uitademen. Hoe gaat dat thuis? Is de test dan nog betrouwbaar? Volgens Paul Bresser wel. 

“In de praktijk is gebleken dat de meerderheid van de patiënten, na goede instructie, in staat is goed te blazen.”  Ook benadrukt hij dat een technisch beter geblazen longtest in een ziekenhuis niet opweegt tegen het feit dat een patiënt op ieder moment van de dag zo’n test kan uitvoeren. “De patiënt kan het onderzoek overal uitvoeren en de test doen als er klachten zijn; bijvoorbeeld thuis, op het werk of tijdens het sporten. Het geeft daarmee zo veel meer informatie in ‘real-life’ dat het absoluut opweegt tegen de voordelen van een longfunctietest in het ziekenhuis.”

Een stap verder

“Straks met artificiële intelligentie is het waarschijnlijk mogelijk om mede op basis van de uitslag van de longfunctietest zelfzorgadviezen te geven over bijvoorbeeld aanpassingen in de medicatie bij klachten, zonder dat de arts of verpleegkundige hierin bemiddelt. Dan kan je de behandeling koppelen aan de ‘real-life’ longfunctie. Thuis meten van de longfunctie is de volgende stap in de thuismonitoring en optimaal behandelen van patiënten.”

 
paul-bresser-webinar-sf_optimized-2-scaled

De visie van Sananet

“Met de SanaCoach leggen we bij voorkeur de nadruk op beleving”, vertelt Sananet oprichter Jan Ramaekers. “Hoe voelt de patiënt zich? Is de ziekte subjectief onder controle? Harde waarden zonder context leiden immers vaak tot onnodige meldingen. We doen dit dus alleen als het echt meerwaarde heeft. En bij de longfunctietest met behulp van de spirometer is daar absoluut sprake van, zeker ook omdat de context meeweegt in beoordeling van de waarden.”

Wilt u ook de eHealth mogelijkheden bekijken voor uw patiënten?

    +31 (0)46 4588001

    Beschikbaar van 09:00 – 17:00

    Email info@sananet.nl

    Shopping Basket